Seizoenstent of 4-seizoenstent?
Wat zijn exact de verschillen?
We leggen het graag even uit:
We krijgen vaak de vraag om uit te leggen wat nu precies het verschil is tussen bijvoorbeeld een 4-seizoenstent, een seizoenstent of een wintervaste voortent. We zullen proberen om hier wat duidelijk te verschaffen over de verschillen en de mogelijkheden.
Seizoenstent:
Een seizoenstent wordt doorgaans opgebouwd in het voorjaar, vaak rond maart / april en blijft dan opstaan gedurende het gehele kampeerseizoen tot in het najaar. De meeste seizoenstenten worden rond september / oktober weer afgebroken en vervolgens schoongemaakt en (droog) opgeslagen zodat ze in het volgende seizoen weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Een voortent die gedurende langere tijd aaneengesloten blijft staan moet aan behoorlijk wat eisen voldoen. Het materiaal wordt door invloeden van buitenaf behoorlijk op de proef gesteld. Denk bijvoorbeeld aan regen, wind en storm maar bijvoorbeeld ook langdurig blootstaan aan schadelijke UV-stralen en bijvoorbeeld zoutinvloeden in de kustregio’s. UV-straling kan bijvoorbeeld de kleuren en het materiaal aantasten. Hierdoor wordt met name de levensduur van tenten die gemaakt zijn van lichtere materialen aanzienlijk verkort.
Wat is belangrijk bij de keuze voor een seizoenstent?
Allereerst het toegepaste materiaal voor het tentdoek. Om ervoor te zorgen dat uw investering meerdere jaren mooi en sterk blijft is de keuze voor het juiste tentdoek heel belangrijk. Brand adviseert voor het dakmateriaal van een seizoenstent minimaal de kwaliteit TC-Residential van TenCate. Dit materiaal heeft een hoge trekkracht bij een gewicht van 260 gr. / m2. Dit materiaal is eenzijdig gecoat, en voorzien van een extra metalliek coating aan de buitenzijde. (daarover later meer…) Daarnaast heeft dit tentdoek een vuilwerende en waterafstotende werking. Voor het wandmateriaal adviseren wij minimaal de kwaliteit TC-Touring 240. Dit materiaal is vormvast en laat zich daardoor goed en strak spannen. Alternatief voor het TenCate doek is de keuze voor dubbelzijdig gecoat PVC tentdoek. Dit materiaal is in vergelijking met het eerdere genoemde materiaal relatief zwaar, maar daardoor zeer robuust. PVC tentdoek wordt met name gebruikt in het geval een voortent ook in de herfst en winter blijft staan, of bijvoorbeeld in de kustregio’s. Voor seizoensgebruik komen dus eigenlijk beide materialen in aanmerking, een en ander afhankelijk van de eigen voorkeur en gebruikstoepassing.
Het tweede punt is de uitvoering van het frame. Bij Brand kijken we bij de keuze voor het frame allereerst naar de verhouding materiaaldikte en diepte van het voortentmodel. Bij de meeste seizoenstenten kiezen wij daarom minimaal voor een 28 mm. stalen frame. (buisdiameter 28 mm en wanddikte 1,0 mm) Meerdere variaties in materiaal en diameter zijn echter altijd mogelijk. Let ook altijd goed op de samenstelling van het standaard frame, bijvoorbeeld het aantal aanwezige dakliggers en staanders per maat, en bijvoorbeeld de aanwezigheid van petluifelversterking voor extra stabilisatie van de petluifel. Wij adviseren voor seizoenstent gebruik te maken van stalen frames. Deze zijn robuust en garanderen een optimale stijve en strakke opbouw. Lichtgewicht alternatieven bieden voor seizoensgebruik niet veel meerwaarde, dit speelt doorgaans meer een rol bij reistenten en luifels. Een seizoenstent wordt normaliter eenmaal per jaar opgebouwd en afgebroken.
Enkele voorbeelden van seizoenstenten uit ons programma zijn: Sevilla – Topas – Atrium (TenCate) en Tarifa – Palazzo – Castello – Forum (PVC)
4-seizoenstent of wintervaste voortent
Zoals de naam al aangeeft wordt een 4-seizoenstent in alle 4 jaargetijden gebruikt: Dus voorjaar, zomer, herfst en winter. Deze voortent worden over het algemeen permanent op een vaste plaats opgebouwd en niet meer afgebroken. Daarom worden deze voortenten ook wel permanente voortenten of wintervaste voortenten genoemd.
Wat is belangrijk bij de keuze voor een seizoenstent?
Belangrijk verschil met een seizoenstent is dat deze voortenten in de herfst en winter blijven staan. Dat betekent dat ze bestand moeten zijn tegen de invloeden van langdurig vocht in de natte herfstperiode en eventueel sneeuwval in de winter. Mede hierdoor is het eenzijdig gecoate tentdoek van TenCate minder geschikt voor gebruik als wintervaste voortent. Door langdurige invloeden van vocht kunnen zich bijvoorbeeld schimmelproblemen voordoen en dit zal uiteindelijk ook de levensduur van het materiaal beïnvloeden. Wij adviseren daarom voor dit gebruik voortenten waarbij dak en zijwanden zijn opgebouwd uit PVC-tentdoek. Dit materiaal kenmerkt zich door de dubbelzijdige PVC polyestercoating. PVC tentdoek is in vergelijking met andere tentdoeken relatief zwaar (380-600 gr./m2) en daardoor zeer robuust. Voordeel van dit materiaal is dat het met name zeer vochtbestendig is, schimmelvorming krijgt geen kans en het materiaal laat zich heel makkelijk reinigen. Nadelen moeten we natuurlijk ook noemen: PVC ademt niet, dat wil zeggen dat kans op condensvorming groter is, daarnaast is het materiaal wat zwaarder en stugger, en laat het wat minder licht door. Tegenwoordig zijn de meeste 4-seizoenstenten in ons programma uitgevoerd met veel (slimme en permanente) ventilatiemogelijkheden, meer en grotere raampanelen voor extra lichtinval die het merendeel van deze nadelen opheffen. Een binnenhemel (accessoire) zorgt enerzijds voor de opname van condens en biedt daarnaast een mooi afgewerkt en licht plafond in de voortent.
Enkele voorbeelden van 4-seizoenstenten uit ons programma zijn: Tarifa – Palazzo – Castello – Forum.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden?
Bezoek dan onze showroom in Elburg. Onze specialisten adviseren u graag.